Balthazars

De awards van de Meubelbeurs Brussel

BRUSSELS Balthazar Award

De Balthazar-Awards zijn een begrip op de Meubelbeurs Brussel. Dit jaar is een minieme update van de naam en de jury doorgevoerd.

Om het internationale draagvlak te verbreden, is de Balthazar Award omgedoopt tot de BRUSSELS Balthazar Award. Dat ene toegevoegde woordje preciseert de origine van de Awards.

De jury telt nog steeds vier leden, waaronder twee nieuwkomers. Hiermee is zij generatie-overkoepelend samengesteld.  De juryleden zijn geselecteerd op basis van hun expertise en reputatie in de interieurwereld.

Veerle Windels is al jarenlang werkzaam als journaliste en inspirational keynote speaker. Ze is gek op mode, design en architectuur, maar kijkt het liefst achter de schermen. Ze doet dat de voorbije jaren ook als creative consultant voor het Belgische vakblad Meubihome.

Hans Le Compte is architect en realiseert projecten in een grote verscheidenheid van context en schaal. Hij realiseerde o.a. de restauratie, uitbreiding, herinrichting en de museale invulling van het stadsmuseum Hof van Busleyden te Mechelen (i.s.m. dmvA architecten). Sinds 1988 is hij docent aan de hogeschool te Mechelen (heden Thomas More) en in 1999 startte hij als opleidingshoofd de voortgezette opleiding meubelontwerp (aka VOMO).

Lennart Van Uffelen is ontwerper/maker bij studio PART, een Antwerpse ontwerpstudio en uitvoerend atelier. Met hun ontwerpen zijn ze er zich sterk van bewust dat elk object deel uitmaakt van een groter geheel. Hun duurzame ambachtsvierende werken vielen al meermaals in de prijzen. Daarnaast doceert hij bij LUCA school of arts binnen de hands-on leerlijn Realiseren. Hij is een liefhebber van materialen als kleur en constructieve details als esthetiek.

Dieter Van Den Storm was jarenlang freelance design-journalist, persagent voor meubelmerken Artek en Vitra en communicatie- en projectverantwoordelijke voor de Kortrijkse Biënnale Interieur. In 2021 werd hij creatief directeur van MAD Brussels, het centrum voor mode en design.

THE WINNERS ARE…

De jury heeft de volgende laureaten en winnaars geselecteerd voor de BRUSSELS Balthazar Awards 2023!

 

Best of Belgium

voor het beste Belgische product/collectie

Innovation

voor het meest vernieuwende product/collectie

Best International

voor het beste product/collectie van een buitenlandse exposant

Love at first sight

de absolute coup de coeur van de jury

Young Designer

voor het meest veelbelovende ontwerp

Balthazar – winnaars 2023

de winnaars en laureaten zijn verkozen

Saunaco – Ron

BEST OF BELGIUM

De jury was unaniem. Ron is 100% Belgium made by Saunaco and designed by Studio Segers. De naamsvermelding van de ontwerpers is vrij uitzonderlijk. De collectie is modulair opgezet, dus is op alle vlakken te personaliseren voor moderne interieurs, voor grote en kleine ruimtes. Het design wordt gekarakteriseerd door een consequent lijnenspel. Dit wordt continu doorgetrokken van de fronten, over de afgeronde hoeken en in het gestructureerde glas. Enkel een geoefend oog kan ontdekken dat de fronten niet gefineerd zijn. De ribbelprofielen zijn in MDF gefreesd en met een poedercoating afgewerkt. Ron karakteriseert het DNA van Saunaco.

Laureaten:
Robu – Taku
Passe Partout – Bahia

Innovation Living – Nolis

BEST INTERNATIONAL

Nolis is een tijdloos en leesbaar ontwerp. You see what you get. De multifunctionaliteit is geen geheim, integendeel zelfs. Het daybed staat sterk op zichzelf in de ruimte, als een autonoom meubel om op te zitten, relaxen, chillen, loungen. De slaapfunctie dringt zich niet op, maar is wel aanwezig. De mechaniek is esthetisch vormgegeven en zichtbaar geïntegreerd in de bank. Dat spreekt voor zich. Dag- en nachtfunctie bieden een gelijkwaardig, harmonieus comfort. Nolis heeft alles in zich om een designklassieker te worden.

Laureaten:
Himolla – Modell 1462
Poldem – Dixon

Max Divani – Abbracci

LOVE AT FIRST SIGHT

Amore a prima vista! Fantastico! Abbracci komt binnen, laat je niet onberoerd. Het design triggert, wat is hier aan de hand? Hier speelt de dynamiek van ‘opposites attract’. Een symbiose van symmetrie en asymmetrie. Wordt het ‘sitiing apart’ of ‘together’? Samen vormen ze een stijlvolle bank of een communicatieve tête-à-tête eenheid. In de solitaire opstelling gaat er een magnetiserende werking vanuit. Wat doet de andere helft, het spiegelbeeld? Abbracci nodigt uit tot speelsheid. Hoe wil je in je element zitten? In welke configratie wil je samen zitten? Niets moet, alles kan.

Laureaten:
Dienne – Petra
De Toekomst – Kelp

Theuns – Sento

INNOVATION

De complete Sento-collectie plaatst Innovatie in een totaal nieuw perspectief. Deze innovatie grijpt terug naar het verleden, naar het meubelvakmanschap par excellence, distantieert zich van de hightech-race. Sento herwaardeert de kunst van het vakmanschap tot een vernieuwend design dat sterk is in de details. Waar liggen de grenzen van de houtbewerking? Bij de Sento kasten manifesteert zich dat in de vorm van een magisch, ontluikend bloemlipje in de massieve fronten. Bij de tafels door de meesterlijke uittrekmechaniek, want zelfs die is van 100% massief hout. De enige, technische concessies zijn het metalen verstevigingsprofiel en de schroefjes. Massief? Verrassend genoeg is het vergroten, beter gezegd het verbreden van de tafel gemakkelijk door één persoon te hanteren. Een bredere tafel zorgt voor een meer intieme, knusse beleving dan een langere tafel.

Laureaten:
Herleven – Wave
Ecolife – Eco Agave

Caroline Van Hoeck – Vlak

YOUNG DESIGNER

Vlak is vooral speels: een boeiend, grafisch spel van vlakken, lijnen, schaduwen, kleuren. De naam verwijst naar geometrische vormen en meubelplaten. Maar ook naar de kleurvlakken: colour-blocking. Ieder vlak is weer anders. De stoel is een uitgebalanceerde mix-match van een ruit, zeshoek en rechthoek. Die configuratie nodigt uit tot speelsere zithoudingen: van min of meer rechts of links georiënteerd. De vorm van de tafel werkt even bevrijdend. Ook dat werkt speelsheid in de hand. Alle vormen komen uit één vlakke plaat. Vlak is een statement. Dit is slechts een begin. Vlak en zijn vlakken worden vervolgd….

Inschrijven

met het wedstrijdreglement*
* Verplichte velden